Sommarträff 2023

Sommarträffen 2023

Ekofilosofisk sommarträff

Älvsjöhyttan 10-13 augusti 2023


Helgen 10-13 augusti samlas ett gäng ekofilosofer i Älvsjöhyttan för sommarsamtal. Denna gång är temat vatten. Vatten utifrån vårt förståelserum.

Innan vi kom dit fick vi fundera på vad vatten innebär för oss, för mig, för vår kultur, för andra kulturer. Något så alldagligt och naturligt som vatten.

Vatten ät tungt. Vatten är vått. Vatten kan vara varmt, kallt, ljummet, hårt, mjukt, salt, sött, bräckt, fruset, flytande, i gasform. Vatten är luktfritt, smaklöst, genomskinligt, porlande, dånande, droppande. Vanligt vatten, tungt vatten.

Inte är vatten alldagligt om man tänker efter.

Vatten är grunden för allt liv på jorden. Vatten är livsnödvändigt. Allt liv uppstår i vatten. 

Vattnet på jorden ska inte kunna förbrukas. Vi dricker samma vatten som dinosaurierna gjorde. Det vatten vi dricker idag ska vi lämna över till kommande generationer.

Vatten är inte självklart för alla. Vatten blir förorenat, vatten sinar, sötvatten blandas med saltvatten.  

Inget levande överlever länge utan vatten. För människan som består till ca 70% av vatten tar det bara ett par dagar att torka ut till livsfarligt tillstånd. Vattnet används som transportmedel i kroppen och löser upp många ämnen (som salter).

Kranvatten är för oss billigt, gott, färskt, energisnålt, miljövänligt och närproducerat. Flaskvatten är packat i plast eller glas, dyrt, drar en massa energi i produktion och transport. Det är inte färskt alla gånger heller.

Ändå dricker vi ca 25 l flaskvatten/person och år.

Vi vet betydelsen av vatten för vår fysiska överlevnad. Vatten är viktigt för hälsa och välmående. Speciellt rent vatten som håller många sjukdomar borta. Men vatten har också en andlig betydelse.

Den andliga betydelsen av vatten för människan speglas bl. a. i kristendomens heligaste sakrament, dopet. Hinduismen har det samma dopet. Dopet innebär att återfödas, rening från alla synder.

Dopet är nödvändig för att avgöra var man hamnar efter döden – himmel eller helvete, eller som i hinduismen återfödas långt ned i hierarkin eller i en högre kast.

Hos naturfolkens och jägarfolken spelar vattnet en viktig roll. En del floder och vattendrag är klassad som levande varelser eller juridiska personer, kanske för att räddas från alltför mycket nedskräpning eller våld.

Ritualer med vatten finns i de flesta religioner. Så också heliga källor och vattendrag.

I Varanasi är det renande badet i skitiga Ganges en mycket viktig ritual.

Där är också Ganges en gudinna och inte bara en flod.

Jag tänker på vatten – att transportera människor och varor. Vatten ger föda, ger energi, renande bad.

Men vatten kan också utgöra hot. Syndafloden och dödsdom, straff. Kraftiga stormar på hav och sjö, översvämningar, brist på vatten.

Världens djupaste insjö Bajkalsjön (södra Sibirien) som innehåller ofantliga mängder sötvatten. Som är hotad just nu om Kina ska bygga en fabrik och utvinna flaskvatten att exportera över hela världen.

Oroande: Torrläggning av våtmarker förstör den biologiska mångfalden

Dagvattnet blir Inte renat på naturlig väg. Våtmarker växer igen. Varmare klimat bidrar till att torka ut jorden.

Varför stressa med det, vi får ju tillbaka vattnet genom regnet?

Men om vattnet endast kommer tillbaka som regn så tillför det mycket mindre näringsämnen och mineraler än för kärr som får sitt vatten genom mark och grundvatten.

Nej, vatten är inte alldagligt.


Anna-Lena Bohlin

Karlstad augusti 2023