Tidskriften

Tidskriften

Förståelserum, eller Ekofilosofisk tidskrift, har som mål att samla och publicera artiklar, konst, poesi och annat som handlar om att fördjupa samhällsfrågor i en ekofilosofisk anda.

Det är en digital tidskrift, som kommer ut med fyra utgåvor per år.


Om du vill läsa vår tidskrift, och stödja föreningens verksamhet, kan du bli medlem i föreningen för 250 kr. Läs mer under Bli medlem.

Du kan också köpa lösa utgåvor. Swisha då 65 kr/nr till 1230890764, och skicka samtidigt ett mejl till info@ekofilosofi.se och berätta vilken utgåva du har betalat för.


Nästa utgåva av Förståelserum kommer ut i december 2022, och har temat "Skrap och skrafs".

Förståelserum, nr 3 2022


I årets tredje utgåva tar vi för oss temat "Fred med Jorden" och försöker hitta goda, ekofilosofiska frågor till ämnet.

Från inledningen:

Vad är krig? Vad är fred? Vad är fred med Jorden? Är det en och samma fråga? Och är det en fråga, eller flera?

I boken "Att döda en människa" av Björn Hagberg och Martin Widman försöker de spåra upp det första kiget i mänsklighetens historia, och ställs inför flera svåra frågor: vad är egentligen ett krig? Hur ska vi definiera det? Vem ska definiera det? När börjar nåt och är det möjligt att avsluta nåt som är påbörjat för länge, länge sedan? Vem är det som deltar i ett krig och vilka behövs för att de ska kunna göra det? Vad slags materiell standard behövs, vad slags teknologi? Vad slags kultur , med vilka värden och värderingar? Och, kanske viktigast av allt, vilka andra frågor i vårt samhälle är besläktade med (och kanske outplånligt sammankopplade med) frågan om krig?

I den här utgåvan av Förståelserum försöker vi glutta lite under täcket på frågor om krig och fred, som är ett tema som har diskuterats mycket i världen i år. Artiklarna bygger vidare på samtalen vi hade på sommarträffen 2022 i Svågadalen, som hade just ”Fred med Jorden” som tema.

Linda Ellegaard Nordström tar utgångspunkt i Elin Wägners fredsfilosofi och undrar vilka andra frågor som har med fredsfrågan att göra? Mikael Jedhamre ställer frågan om vi kan vi ha fred med människan utan att ha fred med Jorden? Pontus Örtendahl undrar vad vårt förståelserum har med frågor om krig och fred att göra? Och Janna Krum undrar om fred alls kan finnas i vårt förståelserum? Så finns det lite annat smått och gott att läsa i den här utgåvan, som Anna-Lena Bohlins reflektioner om sommarträffen, ekopoesi, recension av en ny bok om förutsägbarhet osv.