Tidskriften

Tidskriften

Förståelserum, eller Ekofilosofisk tidskrift, har som mål att samla och publicera artiklar, konst, poesi och annat som handlar om att fördjupa samhällsfrågor i en ekofilosofisk anda.

Det är en digital tidskrift, som kommer ut med fyra utgåvor per år.


Om du vill läsa vår tidskrift, och stödja föreningens verksamhet, kan du bli medlem i föreningen för 250 kr. Läs mer under Bli medlem.

Du kan också köpa lösa utgåvor. Swisha då 65 kr/nr till 1230890764, och skicka samtidigt ett mejl till info@ekofilosofi.se och berätta vilken utgåva du har betalat för.


Förståelserum, nr 3/4 2023


Årets tredje och fjärde utgåva (dubbelnr!) av vår tidskrift Förståelserum har temat "Vatten och pengar".

Från inledningen:

Vatten. Pengar. Vid första anblick har dessa orden inte mycket gemensamt med varandra. Men vad om de är uttryck för samma gestaltning av, samma sätt att se på, världen i vårt förståelserum?

Inte i sig själva, kanske, men i våra sätt att handla med, tala om och använda dem? Är det vi som har skapat dem, i deras nuvarande form? Tänk uppdämda älvar, försurade sjöar och hav, osv.

Nog kan det finnas samband - även där vi inte tänker att vi kan se några.

I den här dubbelutgåvan av tidskriften har vi också dubbeltema; vatten och pengar.

Vatten var temat på sommarträffen förra året, något som ledde till att flera av deltagarna ville skriva om sina upplevelser och tankar om vatten efteråt.

Pengar var temat på en ekofilosofisk verkstad i Älvsjöhyttan i höstas och där var en del av det pedagogiska upplägget att tänka vidare på, och skriva ned, idéer och insikter som kom ut av helgen tillsammans.

Vi har också lite annat smått och gott att bjuda på i den här utgåvan; ekofilosofiska "icke-uppfinningar", lite om natur och kultur samt en reseberättelse från Canal du Midi (och lite "reklam" för Sofiresor).

Så har vi också glädjen att publicera (för första gången på svenska!) den norska natur- och miljöfilosofen Peter Wessel Zapffe´s skönlitterära essä "Vägen", som förhoppningsvis kan leda till fördjupade tankar om när en stig blir en väg.

Vi önskar god och inspirerande läsning och ett gott nytt år 2024 . Hoppas vi ses på en (eller flera) av föreningens aktiviteter i vår!