Tidskriften

Tidskriften

Förståelserum, eller Ekofilosofisk tidskrift, har som mål att samla och publicera artiklar, konst, poesi och annat som handlar om att fördjupa samhällsfrågor i en ekofilosofisk anda.

Det är en digital tidskrift, som kommer ut med fyra utgåvor per år.


Om du vill läsa vår tidskrift, och stödja föreningens verksamhet, kan du bli medlem i föreningen för 250 kr. Läs mer under Bli medlem.

Du kan också köpa lösa utgåvor. Swisha då 65 kr/nr till 1230890764, och skicka samtidigt ett mejl till info@ekofilosofi.se och berätta vilken utgåva du har betalat för.


Förståelserum, nr 2 2023


Årets andra utgåva av vår tidskrift Förståelserum har temat "Människan?".

Från inledningen:

En människa. Är det nåt speciellt, kanske? Finns det nåt som heter en hel mänsklighet, eller är vi alla bara människor?

Och när började vi vara människor? Homo sapiens har funnits i 300 000 år (och släktet Homo mycket längre än så), men ger den insikten svaret på frågan vad det innebär det att vara mänsklig?

Vad säger vi människor själva om det här att vara människa? Vad säger våra olika förståelserum? Och kanske viktigast av allt, vad säger andra om oss? Vad säger den mer-än-mänskliga världen om oss människor? Lyssnar vi på dem också?

Det finns många frågor om vad det innebär att vara människa, allt för många för att samlas i en liten tidskrift. Så det är inte poängen med den här utgåvan av Förståelserum. Istället har vi försökt se på människan (och människor) på lite olika sätt och samlat frågor som vi kan försöka klura på tillsammans.

T. ex. om det finns en mänsklighet alls, eller om vi snarare skulle tala om människor? Eller vad slags roll det kroppsliga, och skröpliga, får lov att ha i mänskliga samhällen. Vad slags betydelse har skuld och nåd för oss? Och vad har synen på människan och naturen med varandra att göra? Och vad säger vi om möjligheten att skapa gröna städer?

Vi tar också för oss t. ex. valars och hägrars sätt att visa på nya stigar att vandra.

Som vanligt försöker vi inte komma med enkla lösningar eller svar, men fördjupa frågorna. Vi hoppas ni alla vill följa med, delta och föra samtalet om människan vidare. Lycka till!