Förståelserum, eller Ekofilosofisk tidskrift, har som mål att samla och publicera artiklar, konst, poesi och annat som handlar om att fördjupa samhällsfrågor i en ekofilosofisk anda.
Det är en digital tidskrift, som kommer ut med fyra utgåvor per år.
Om du vill läsa vår tidskrift, och stödja föreningens verksamhet, kan du bli medlem i föreningen för 250 kr. Läs mer under Bli medlem.
Du kan också köpa lösa utgåvor. Swisha då 65 kr/nr till 1230890764, och skicka samtidigt ett mejl till info@ekofilosofi.se och berätta vilken utgåva du har betalat för.
Nästa utgåva av Förståelserum kommer ut i juni 2022, och har temat "Valfrihet".
Förståelserum, nr 1 2022
I årets första utgåva tar vi för oss temat "Optimism" och försöker hitta goda, ekofilosofiska frågor till ämnet.
Från inledningen:
När vi ser oss runt i världen i dag så är det lätt att bli uppgiven. Miljökriser, sociala kriser, krig, orättvisor och fattigdom. Andreas Malm skriver i sin bok, ”How to blow up a pipeline”, att det lätt kan leda till en av två känslor; ilska eller defaitism. Han tänker att båda dessa känslor är motiverade och förståeliga, men att de ibland tar sig olyckliga uttryck.
T. ex. som i Roy Scrantons bok ”Learning to die in the anthropocene”, där det förfäktas att vi i vår kultur redan har tagit flera steg för långt för att kunna leva hållbart på Jorden, vi har förstört världen så pass att det finns ingen återvändo – ens om vi vänder om och förändrar vårt sätt att leva i dag – så det enda alternativet i dag är att vi måste lära oss hur vi ska leva i och med en förstörd värld.
Vad skulle vi säga om Scrantons världsbild - är den optimistisk eller pessimistisk? Och vad lägger vi i dessa två begrepp? Är de varandras motsatser? Utesluter de varandra, eller är optimism ett slags försvarsmekanism - eller kanske t.o.m. en motstånds- handling? Måste vi kanske vara optimister i dag, när framtiden ser så mörk ut? Är det ett sätt att hålla fast i nåt friskt i en annars sjuk värld?
Eller är optimism (och pessimism) ett specifikt uttryck för nåt i vårt sätt att leva i världen i vår kultur, en gestaltning i vårt förståelserum? Vad skulle det betyda, och hur skulle vi i så fall kunna se på saken på andra sätt?
Nu i vinter har vi diskuterat optimism i Forum för ekofilosofi, och här i årets första utgåva av Förståelserum presenterar vi ett axplock av tankar, idéer och reflektioner från våra samtal.