Verkstäder

Verkstäder

Vi ordnar tematiska träffar ("verkstäder") två gånger per år, vanligtvis i april och oktober. De är lämpliga för nybörjare och fortsättare som vill diskutera ekofilosofiska frågor och fördjupa sitt engagemang för ämnet.

Det är bra om deltagarna tar med en fråga, funderingar runt temat som vi kan ta som utgångspunkter för samtalen. 

Vi träffas hos Pia Skoglund i Älvsjöhyttan, Värmland. Här bor vi ett par dagar och hjälps åt med mat (frukost, lunch, middag och fika), samt allt annat som skulle behövas. 


19-21/4 - Tema: Människosyn


Nu drar det ihop sig till ekofilosofisk verkstad igen! Den här gången är temat för träffen MÄNNISKOSYN.

Detta är ett brett tema som vi tycker behöver undersökas närmare i tider som dessa och för att vi ska ha en bra utgångspunkt har vi valt ut två teve-program som vi vill att ni ser, så att vi kan diskutera med avstamp i dem.


Det första är en kort föreläsning med antropologen Piers Vitebsky om ”jagets dualitet”, som handlar om jag-upplevelse och relationer och som presenterar ett lite annorlunda sätt att tänka om detta än det vi vanligtvis utgår ifrån i västerländsk tanketradition, inspelad på Engelsbergs bruk i november 2023:

https://www.axess.se/tv/the-double-self-in-religious-experience/is-duality-inherent-in-the-soul-or-does-it-arise-from-relations/


Det andra är en längre dokumentär om den kristna högern, de s k evangelikala, i dagens USA, vilken hade premiär i mars förra året och nu finns att se på svt play, textad och högaktuell:

https://www.svtplay.se/video/Kv1aRrw/i-vantan-pa-armageddon

Denna dokumentär inbjuder till en hel rad existentiellt viktiga frågor, som till exempel vad händer när människor förväntar sig, och kanske t o m längtar efter, att jorden och livet här ska utplånas, så att de (som uppfattar sig själva som rättrogna) kan få ”ryckas upp och hämtas hem” till en annan, bättre värld? Hur kan detta tänkas påverka inställningen till miljöfrågan, andra människors omständigheter, hur samhället organiseras o s v? Vad gör det med människor att tänka att det alltid, någon annanstans, finns ett idealt liv och en ideal värld? Hur ser ”de utvalda” på ”den andre”?

 

Utöver detta är det, som alltid, välkommet att hitta funderingar och infallsvinklar varhelst sådana kan finnas. Ta med dig en frågeställning! Den behöver inte vara välformulerad, men handla om något på temat som du finner intressant och värt att reflektera över i sällskap med andra.

 

Vi samlas i Älvsjöhyttan för att börja ekofilosoferandet fredagen den 19 april vid 16-tiden och avslutar söndagen den 21 april omkring klockan 13.

Mat lagar vi tillsammans på plats. Pia och Viktoria planerar och handlar. Meddela oss om du är vegetarian eller har någon allergi.

Priset är 750 kr för den som är medlem i Föreningen för ekofilosofi (inkl. boende och mat) och 850 kr för den som inte är det. Om du inte är medlem men önskar bli det hittar du all information du behöver på hemsidan.

Anmälan görs senast måndagen den 8 april till Pia på telefon 0768173705 eller mail pia.alvsjohyttan@gmail.com.

Behöver du vägbeskrivning, kontakta Pia på telefonnumret ovan.

 

Hjärtligt välkomna!

hälsar

Pia & Viktoria